Grønnkålchips med cheddar-smak!









Oppskriften

 2 bunter grønnkål

2 dl. bløtlagte cashewnøtter

2-3 hvitløksfedd (etter smak)

smak til med saften av sitron

4-5 ss næringsgjær  

 

Riv grønnkålen i biter,ikke for små da de krymper litt.

Kjør cashewnøtter, hvitløk og sitron i godt i blender.

Rør inn næringsgjæren for hånd etterpå.

Bland grønnkål-bitene sammen med cashew-sausen i en stor bolle, slik at alle bitene blir godt dekket.

 

Legg bitene på en bakeplate kledd med bakepapir og dehydrer på 50 grader med døren på gløtt  :)

Mine var ferdige etter 3-4 timer på varmluft, man må bare sjekke etterhvert at de ikke blir for sprø. Steketiden varierer etter ovn og om du bruker varmluft eller ikke.

 

 Enkelt,sunt- og veeeeeldig godt!

Hjemmelaget barnegrøt!

Så enkelt og så godt!  Denne grøt-blandingen kan også brukes som vanlig frokostblanding. Mine smågull er glad i grøt, så da blir det gjerne det til kvelds eller frokost. Hjemmelaget grøt er økonomisk og sunt. Jeg synes det er fint å vite akkurat hva som er i den :)

 

Denne grøt-blandingen er laget av Havregryn, frø og tørket bær som jeg knuste i blender (linfrø,sesamfrø,solsikkefrø og tørkede goji-bær). Andre ganger har vi i valnøtter, mandler, hasselnøtter, knuste tørkede frukter...det er mye godt man kan ha i.

Så tilbereder vi den akkurat som vanlig havre-grøt, koker opp vann og lar blandingen trekke i vannet til den er ferdig.

God frokost!

 

 

 

Smoothie-is!



Disse falt veldig i smak hos mine små! Vi bruker det som blir igjen av smoohie vi lager, og heller det i saftis-former og vips så har vi lekre og sunne små-is klare i fryseren. Siden vår eldste har fruktose-intoleranse, forsøker vi å kutte ned på vanlig sukker, og bruke "kvoten" på frukt.

Barna har funnet ut at det er ekstra gøy å spise is i dusjen ;)

Frokost


En nydelig juice-smoothie laget av ananas, kiwi og frosne bringebær er kjempegodt til frokost.

 

Oppskrift på 3-4 dl.:

 

Lag juice av 2 kiwi og 1/2 ananas i en juicepresse og hell juicen i en smoothie-maker sammen med 2 dl. frosne bringebær.


Kjør det sammen i 20 sekunder og nyt!




Sukker og salt-lykter

2.klassingen vår har laget disse fine lyktene etter inspirasjon fra min venninnes blogg; http://1kor13-4.blogspot.no/2013/02/lag-ste-sukker-og-saltlykter.html.

Pensle syltetøy-glass med eggehvite inni og strø sukker eller salt på- og voila! En gøy og enkel aktivitet for små barn  :)

 

 



Vegetarburger av kikerter!

Denne falt i smak i familien vår, et alternativ til hamburger på grillen i sommer? "Deigen" er litt rennende så den bør stekes på en plate og ikke riller :)

 

Ferdig mikset!

 

resultatet på pannen

 



Salsadressing til!

 

Oppskriften :)





Sommertips! hjemmelaget iskrem!

Pisk eggedosis av egg og sukker

 

Pisk krem

 

Ha det du ønsker av smak i kremen (Finknuste mandler, mørk sjokolade, friske jordbær,bringebær, sitron, nøtter.....)

 

Vend eggedosisen forsiktig i kremen og frys

Enklere blir det ikke! For å få isen litt sunnere, bruker vi uraffinert økologisk kokos-sukker eller brunsukker i eggedosisen. Vi bruker også okølogiske egg fra en gård i nærheten. Kremen lager vi av laktosefri fløte i tilfelle besøk av smågull som ikke tåler laktose. Vi har somregel en blanding av finmalte mandler og 70% sjokolade i vår is,mmmmm!

 

 





Lag morsom og enkel julekonfekt med barna

Du trenger; marsipan, kokesjokolade og kakao.

Rull passe store kuler av marsipanen,klem den flat og legg en sjokoladebit i midten. Vi brukte mørk 70 % kokesjokolade for å få den litt bitre sjokoladesmaken mot den søte marsipanen. Brett marsipanen rundt sjokoladebiten slik at den dekker helt, da er det enklere å rulle marsipanen til en kule uten at sjokoladebiten stikker ut.

 

Rull alle kulene i kakao. Her kan man også bruke kokos,tutti-frutti-strø, knuste mandler eller annet godt. Man kan også farge marsipanen på forhånd med konditorfarge :)

 

Det ferdige reultatet!


 

Ugler i mosen

Dekorative ugler laget av knupsi og mamma ♥

 

  • Bøy inn sidene i toppen av do-ruller, slik at de former ørene.
  • Klipp opp remser på 10 cm. av gråbeige filt.
  • Klipp sirkler eller hjerter av hvitt materiale, papip, papp etc. Vi brukte "skum"-plate.
  • Påfør  lim på sidene av filtbiten og rull filten rundt do-rullen.
  • Påfør lim på innbrettingene i toppen og legg filten ned over brettene, press slik at det sitter godt.
  • Lim på det hvite under øynene og deretter google-øynene. 
  • Pynt opp huset!



Hjemmelaget fermentert sauerkraut

Sunt og godt tilbehør til middager. Disse glassene blir etterhvert fulle av snille bakterier som er kjempegode for mage og tarm! Enkelt å lage, men man bør ha litt tid til rådighet :)

Oppskriften jeg brukte finner du  her; http://hjemmelagd.com/2012/08/15/fermentert-surkal-2/



Julen nærmer seg...

 

Endelig hentet mamma ned julepynten fra loftet! Stjerner med lys i, hjerter og sølv-kongler pryder nå hjemmet vårt, til barnas begeistring. Jeg er egentlig ikke noe tradisjons-menneske, men gleden smitter over når to små gull springer rundt, hopper, danser og synger og de eneste lys vi har på er fra betlehem-stjernene i vinduene...julestemning





Denne oppskriften er hentet fra en venninnes blogg;  www.hjemmelagd.com

 

Pepperkaker uten hvetemel og hvitt sukker

  • 1/2 dl yaconsirup (kan bruke lønnesirup også)
  • 1 dl palmesukker
  • 150 g meierismør

Varm opp disse ingrediensene i en kjele og rør rundt til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl og tilsett

  •  1 dl fløte

Bland sammen:

  • 1/2 ts  malt nellik
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts ingefær
  • 2 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • 350 g jyttemel (eller speltmel hvis du bruker det)

Rør de tørre ingrediensene i sirupblandingen. La deigen stå kaldt til neste dag. Ta den ut av kjøleskapet to timer før den skal brukes.

Stekes på 175 grader i 10 min. Deigen bør være 3-4mm tykk.

  

Fra en annen venninne som er kokk og konditor tok jeg den gode ideen å lage porsjoner med pepperkake-deig og oppbevare dem i kjøleskap over lengre tid. På den måten kan man enkelt servere nystekte pepperkaker.

Chilibønne-gryte med grønnsaker

Her skulle det vært et bilde av gryten, men min kjære var visst veldig sulten og spiste opp før jeg rakk å ta bilde :)

  • 2 bokser chilibønner
  • 1 boks kidneybønner
  • 3 store champignoner
  • 1/2 purreløk
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • 4  store gulrøtter
  • Tacokrydder
  • Sweet chili-sauce

 

  • Kutt grønnsakene i tynne strimler (Champignon i store skiver) og la de dampe i olje i en wokpanne under lokk til det er mørt. Jeg kutter ofte gulrøtter med kortenden av oste-raspen, der hvor det bare er ett "blad", da får man tynne skiver som raskt blir myke og møre i pannen.
  • Tilsett bønner og champignon
  • Tilsett så mye taco-krydder du ønsker
  • Varm opp under lokk og server med sweet chili-sauce.

 

Kokt sei med grønnerter, hakkende tomater og tzatziki!

Jeg tok ikke bilde av middagen idag, men det ble så godt at jeg vil dele den enkle oppskriften med dere :)

  • Kok opp grønnerter (husk å legg de i bløt over natten)
  • Kutt seien opp i koteletter, kok opp vann og la den trekke i kasserollen til kjøttet "slipper" beinet.
  • Bland hakkende tomater fra boks, to hakkede hvitløksfedd, fire ss. tacokrydder , litt salt og pepper
  • Lag tzatziki av 1 dl. matyoghurt, finhakket agurk, et par-tre hakkende hvitløksfedd, salt og pepper etter smak (lag gjerne denne en stund før slik at smaken blir kraftigere.) Du kan også gjøre det enkelt og lage tzatzikien av ferdig pose dip-tzatziki.
  • Nyt!

Grønnsaks-wok med taco-marinert sei!

 

Dette er en sunn og veldig smakrik fiskerett, som falt i smak både hos store og små :)

  • Mariner 600-700 g. seifilet i taco-krydder (4 porsj.) La det gjerne stå i marinade fra morgenen til middagstid.
  • Kutt opp 1 purre (den grønneste delen er mest vitamin-rik :)), 1-2 gulrøtter (i tynne skiver eller raspet), 1 liten rødløk, 3 fedd hvitløk og 1 søtpaprika.
  • Stek fisken for seg imens du woker grønnsakene.
  • Ha seien i wok-pannen sammen med grønnsakene.
  • Server til sultne familiemedlemmer eller gjester.

     

Ovnsbakt torsk med salsa

 

  • Skjær løk i ringer og legg i en oljesmurt form, dryss på salt og pepper.
  • Legg på sitronmarinerte torske-biter, ha på salt og pepper samt salsa.
  • Sett på lokk og bak i ovnen på 200 grader i ca 30 min.
  • Sjekk innimellom om fisken er ferdig, da blir den "løs" i fisken :)
  • Server med valgfritt tilbehør; poteter, salat, pommes frites..
  • ENJOY!



 

Dinner for days to come

I want to share with you this recipe I got from my mom years ago- it is easy to make and I really like the spicy flavor.

When I make this casserole, I make LOTS! I love having ready-made food in my freezer, for busy days.

You will find the recipe below, but im sure you can replace some of the ingredients if you want to. It is always a good feeling to be able to use what you can find @ home, or you can experiment with different types of  vegetables or meat.



 

 

 

 

  • 1.4 kg. minced meat  (I use chicken)
  • About 20 potatoes
  • About 15 carrots
  • 1-2 leek
  • Five jars "DOLMIO" pastasauce, extra spicy 500 g. (or a pastasauce of your choice)

 

Cut potatoes and carrots into equal size-pieces and boil them tender.

While you boil the vegetables- cut the leek and roast the meat in a frying pan.

Pour out about half of the water used for boiling the vegetables, in the zink and then add meat, leek and the five bottles of pastasauce to the pot .

Mix it carefully- and you are all done!

Hjemmelaget knekkebrød- såå mye bedre!

Nydelig hjemmelaget knekkebrød..



..blir søte gaver!

Oppskrift

4 dl. havregryn

4 dl. grov sammalt rug

2 dl. solsikkefrø

1 dl.linfrø

1 dl. sesamfrø

1 ts. salt

7 dl. lunkent vann

 

Sett ovnen på 180 grader.

Bruker du varmluft, kan to brett stekes samtidig.

Bland alle ingrediensene i en bakebolle og la det svelle i 5 minutter før du fordeler og smører røren ut på to brett dekket med bakepapir.

Sett brettene i ovnen og stek i 10 minutter.

Ta brettene ut og bruk en pizza-rulle til å rute opp knekkebrødene.

Sett brettene inn igjen og stek i ca 40 minutter til.

Brekk knekkebrødene fra hverandre og avkjøl på rist.

 

Deilig lukt i huset!

Does breakfast have to be cereals or cheese- sandwiches?



2.5 dl. smoothie-mix or berries of your own choice

2 dl. Vanilla yoghurt

2 dl. Juice of your choice

A couple of tablespoons of oatmeal

Mix in a blender or a smoothiemaker... and you've got a tasty start of a beautiful day!

Dried fruit

A snack you dont have to feel bad about eating!

Cut different kinds of fruit and berries into pieces (they shrink alot in the oven), and dry them on low heat, 50-80 C'. The more water the specific fruit contains- the more heat it needs for the moisture to come out.  Keep the over-door open just an inch, to let the moisture out.

Test the fruits by squeezing them, to see if most of the moisture is gone.

Cool it and store it in tight containers in a dark place....

...to find them again on a chilly fall-evening to enjoy!



 

Homemade potato-chips!

We cut large potatoes into thin slices with a cheese -grater..



..and fried them in sunflower-oil. Put on some salt and ...Voila!

Make lots while you are at it- they tend to disappear fast.. ;)

Artikkel fra Forbrukerrådet, om sukker og barn.

Tines nye barneyoghurt er søtere enn brus

Rikelig med sukker, kule tegninger og plassering i barnehøyde er Tines fremgangsmåte for å lokke små barn til å få med Sprett-yoghurt i handlekurven.

Sprett er navnet på Tines nye barneyoghurt. Et velvalgt navn, for et sukkerskudd får gjerne de yngste forbrukerne til å sprette rundt.

Sprett-yoghurtene inneholder opptil 14 prosent sukker. Det betyr at de er søtere enn Cola som inneholder 10,6 prosent sukker.

Et beger Sprett med banan er på 125 milliliter, det betyr 18 gram sukker. Det tilsvarer halvannen spiseskje rent sukker.

For å selge Sprett, satser Tine på barn som er med voksne i butikken.

 

- Vil ha Sprett!!

 

En småbarnsmor og flittig bruker av Forbrukerportalen forteller at hun tapte slaget foran melkedisken, da en treåring høylydt insisterte på Sprett-yoghurt fordi den har kule tegninger. Dessuten har Olava, som er den kuleste jenta i barnehagen, den med i matpakken hver dag.

Den fargesprakende sukkeryoghurten plasseres nemlig i barnehøyde, slik at ihuga barn slipper å sprette unødig for å få tak i Tines søte fristelse.

Dette er en bevisst strategi, men ikke ulovlig. Tines jurister har nemlig sett på saken.

- Plassering av Sprett på lave hyller vil for det første være tilfeldig fra butikk til butikk. For det andre vil plassering av Sprett på lave butikkhyller kunne sammenlignes med for eksempel alle lekene som er plassert på gulvet eller på de laveste hyllene i en leketøysbutikk hvor alle varer markedsføres mot barn. En slik praksis er ikke ulovlig, opplyser Kari Raundokken som er kommunikasjonssjef i Tine.

Det høye sukkerinnholdet er heller ikke tilfeldig.

 

Søtt til de små

Alle vet at barn foretrekker søtsaker om de selv får velge. Tine har for sikkerhetsskyld undersøkt saken, og laget Sprett på de unge kundenes premisser.

- TINE utvikler produkter etter forbrukernes ønsker. Alle smakstester vi har gjennomført viser at barn foretrekker en mild smak, og ikke den syrlige yoghurtsmaken. Vi har hatt fokus på å få innholdet av tilsatt sukker så lavt som mulig. Fruktyoghurt og syrnet melk trenger å tilsettes litt søtsmak for å få frem en god fruktsmak, opplyser Raundokken.

De fargerike yoghurtene er merket ?helt naturlige råvarer?, sannsynligvis for å overbevise foreldrene om at det tross alt ikke er så galt å legge en firepakning i handlevognen.

- Sukker er en naturlig råvare og det ville således ikke være et uriktig eller villedende utsagn om en pakke med rent sukker er merket "helt naturlige råvarer". Merkingen av Sprett er korrekt og er ment å informere forbrukerne om at Sprett ikke er tilsatt kjemiske tilsetningsstoffer, informerer Raundokken.

Forbrukerrådet er ikke like begeistret.

 

Ingen med nøkkelhull

 

- Dette er for dårlig. Vi vet at ni av ti barn får i seg for mye sukker. Den nye Sprettserien til Tine er enda et skritt i feil retning. I stedet for stadig søtere produkter, burde industrien lansere barneprodukter som tilfredsstiller kravene til nøkkelhullsmerket, altså med mindre sukker, sier Karianne Christiansen, rådgiver for mat og handel i Forbrukerrådet.

Men som Tine sier: ? Ønsker man å unngå tilsatt sukker helt, anbefaler vi å velge naturell yoghurt eller syrnet melk.?

Matindustrien liker også å skille mellom ?tilsatt sukker? versus ?naturlig sukker?. Det er uansett den total mengden sukker som teller.

Spretten oppgave å forklare for en iherdig treåring i butikken at yoghurt naturell egentlig er mye bedre, særlig når den kuleste jenten i barnehagen mumser i seg en sukkeryoghurt hver dag.

Les mer i arkivet » September 2014 » August 2014 » April 2014
1+1+1+1=1
To the world it makes no sense,
to God it is perfect sense.



Join us on our journey through exploring and learning - in the light of our Heavenly Father.
gratisdesign av Tonjemt
hits